Mar 26, 2014

Kenapa Wanita Istimewa

Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. "..I letih laj..dah lewat ni, I nak tidur lah...."

Mama pun pergi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ada pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap...

susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi...check air panas dalam flask..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun flask ni, jerang la air...sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....salin la gula...check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi...ishh. ..ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah...basuh la kejap....pergi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...sidai kain lap je lah...

tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flask...ok settle...

baru teringat tak sembayang lagi...on the way nak pergi bilik, papa tengok tv lagi...nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check. ..baju 2 pasang, towel...towel kecik untuk selsema...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping....alamak. .terlupa pulak masukkan botol...basuh botol jap...ok settle...

ternampak pulak beg pergi kerja...emm.. besok nak pakai beg polo coklat lah, asyik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 pergi beg coklat...check semua 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...rasanya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi ek...ha ni dier..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle...

Tetiba dengar suara papa..."..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tidur.."...."..yelah nak tidur la ni..nak sembahyang jap..."

masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak tu...adoi..gosok gigi...sembahyang. ..pakai toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni...

nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu. ..

bukak almari...emmm. ..pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang...

la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ada lagi, dah bersemut dah..ishhh ...masuk dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok2...kemaskan baju gantung2...masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...ok settle..

dengar suara papa lagi..."..i dah mengantuk ni.."..dalam perjalanan nak masuk ke bilik...owh. ..pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak rumah aku...bukak lampu luar..

ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyak nya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi.. ..ok dah ...

ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...selimutkan die...lah..kenapa basah ni...emm, tukar la pempers ni...tak bagus lah brand ni, nanti nak tukar lain lah...nanti pergi Sogo 25 hb ni beli lah sekali...ok sayang tidur k...kalau boleh jangan la bangun tengah malam ni eh..tidur sampai pagi ok...good nite..sweet dreams...

aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus... setkan alarm...setkan program kerja esok...pagi pukul 9.30 ada meeting..

ahh...boring. ..panas pulak lotion nih..dah lah...emm..sedapnya lelapkan mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,. ..mohon keberkatan dari mu tuhan...papa pun bangun tutup tv..."...i dah mengantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."...selang seminit ...dengar suara papa berkeruh...dah agak dah....

So?....apa yang peliknya..??

Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?...

SEBAB ADA BANYAK KERJA NAK KENA BUAT....tu yang tak boleh nak mati cepat tu....

0 comments:

Post a Comment

What do you think of my blog???