Oct 14, 2023

Tayangan Khas Filem magiK membabitkan 7 Lokasi!!!

Tayangan khas filem magiK anjuran syarikat produksi, 42nd Pictures Sdn Bhd yang diterajui pasangan suami isteri, Yasu dan Bea Tanaka dan membabitkan tujuh lokasi terpilih bermula 11 September lalu berjaya mendekati golongan sasarannya.


Menurut penerbit filem ini, Bea, tayangan khas filem magiK di tujuh lokasi berbeza di Semenanjung Malaysia itu membabitkan lapan acara tayangan.

“Setakat ini, pihak kami sudah berjaya mengadakan empat tayangan khas filem magiK bersama penduduk setempat termasuk komuniti bermasalah pendengaran membabitkan lokasi di Kuantan, Terengganu, Kedah dan YMCA, Kuala Lumpur.


“Tayangan khas filem ini juga ialah versi 'closed caption' untuk memudahkan penonton dari komuniti bermasalah pendengaran,” katanya.


Filem magiK yang bakal menemui penonton di pawagam seluruh Malaysia pada 30 November depan memaparkan gadis pekak berusia tujuh tahun, Kit yang tinggal di perkampungan terkenal dengan kelip-kelip.

1. Kuantan
Lokasi pertama untuk tayangan khas filem magiK adalah di Kuantan,Pahang.
Menurut pengarah filem ini, Tanaka, lokasi ini dipilih kerana penggambaran filem magiK berlangsung di Kampung Kuantan, Kuala Selangor yang terkenal dengan kelip-kelip.

“Ramai penonton yang bertanya mengenai maksud huruf besar K yang juga judul filem magiK pada tayangan khas itu.

“Saya menjelaskan kepada mereka huruf besar K itu melambangkan banyak perkara. 

“K adakah  Kit (nama watak utama), K juga bermaksud kelip-kelip dan komunikasi serta K juga bermaksud Kuantan,” katanya.

Tanaka berkata, selalunya dia akan mendapat idea baru dan inspirasi untuk menghasilkan skrip bila mengunjungi lokasi yang unik dan menarik di Malaysia.

Katanya, dia juga boleh menyelami adat dan budaya masyarakat tempatan di setiap lokasi yang dikunjungi.

“Terima kasih kepada pihak yang membantu menjayakan tayangan khas filem magiK di sana iaitu Addy Haikal, Warung Adri dan Pameran Seni Haram yang menjadi tuan rumah di Kuantan.

“Mereka juga tidak sabar untuk mengembangkan komuniti seni di Kuantan melalui pelbagai bentuk seni seperti muzik dan filem,” katanya.

Tidak ketinggalan, kata Tanaka, dia dan Bea turut berpeluang mempromosikan buku terbaru terbitan mereka berjudul “Visual Story Telling 2: How to Meet 42nd Sheep” dengan Pameran Seni Haram.

“Syarikat produksi, 42nd Pictures lazim mengadakan kelas “Visual Storytelling” dan menggunakan buku karya mereka sebagai buku teks,” katanya.

2. Terengganu
Tayangan khas kedua filem magiK membabitkan lokasi di tepi pantai yang indah dan terkenal dengan tempat penyu bertelur untuk konservasi penyu iaitu Pantai Telaga Papan di Setiu, Kuala Terengganu.


Menurut Tanaka, lokasi itu dipilih kerana ia bersesuaian dengan filem magiK yang juga menyentuh konservasi kelip-kelip.

“Namun, lokasi itu paling sukar untuk kami meletakkan peralatan seperti projektor, pembesar suara dan skrin layar untuk tayangan wayang pacak di luar,” katanya.

Kata Tanaka lagi, magiK juga menyentuh isu alam sekitar dan karya dihasilkan juga sentiasa menekankan kepentingan komunikasi yang harmoni antara alam semula jadi dan manusia.

“Seperti filem kami sebelum ini, Nota, kisah berlaku di tepi sungai dan seterusnya di laut.

“Seperti perubahan alam semula jadi mengajar kita bagaimana untuk hidup dengan aliran kitaran dan bukan melawannya seperti cuaca dan alam.

“Malangnya, pihak kami tidak dapat menyampaikan filem magiK kepada masyarakat tempatan kerana hujan turun dengan lebatnya ketika tayangan filem itu di sana dan kami perlu meneruskan perjalanan ke lokasi seterusnya pada keesokan paginya,” katanya.


3. Kedah
Perjalanan paling jauh sempena tayangan khas filem magiK ialah dari Setiu, Kuala Terengganu ke Sungai Petani, Kedah. Tayangan khas di sana berlangsung di SPace08000.

Menurut Tanaka,di Sungai Petani, SPace08000, telah menjadikan jalan belakang dan bangunan lama sebagai landasan untuk komuniti seni dan belia.

Mereka saling membantu untuk berkembang dan terus bertahan

“Tayangan khas filem magiK di sana juga dapat menarik pelbagai golongan masyarakat seperti pasangan guru yang mengajar golongan pekak sama seperti Bea.

“Selain itu, ada lelaki Jepun yang menetap di Malaysia dan memberi sokongan kepada golongan OKU serta nama keluarganya juga Tanaka. Pada masa yang sama,ada juga pasangan pelancong dari Indonesia,” katanya.

“Kita dapat kenalan baru di kalangan menonton tayangan khas filem magiK di lokasi terpilih dan setiap pertemuan adalah tidak ternilai,”katanya.

4. YMCA, Kuala Lumpur
Minggu Orang Pekak Antarabangsa sedunia di sambut pada hari ahad terakhir, September.

Pelbagai acara dianjurkan untuk meraikan hari terbabit, dan Tanaka dan Bea memilih untuk mengadakan tayangan filem magiK di YMCA, Kuala Lumpur.

Pasangan suami isteri ini berharap filem magiK akan menyumbang pengiktirafan kepada golongan bermasalah pendengaran.

Bea yang juga bekas guru pendidikan khas masalah pendengaran selama 15 tahun berkata, mereka  juga mahu berkongsi filem itu dengan komuniti bermasalah pendengaran sebanyak yang boleh.

“Pihak kami bersyukur kerana YMCA, Kuala Lumpur menganjurkan tayangan khas sempena Minggu Orang Pekak Antarabangsa pada tahun ini dan ia sangat sesuai dengan filem magiK, filem mengenai seorang gadis pekak.


“Barisan pelakon filem magiK yang turut hadir untuk tayangan khas ini ialah Qisya Hairulzain (watak utama Kit), Tengku Carmeela (Kit dewasa), Chacko Vadaketh (Zack). Carmeela juga pekak dan ia juga penampilan pertamanya di layar filem,” katanya.

Sementara itu, Tanaka dan Bea berkata, melihat reaksi penonton secara langsung pada tayangan khas di lokasi terpilih itu adalah kepuasan sebenar mereka setelah menghabiskan banyak masa dan tenaga untuk menyiapkan filem itu.

“magiK adalah mengenai komunikasi. Ia adalah kisah mengenai sebuah keluarga diperkampungan yang terkenal dengan kelip-kelip.

“Pihak kami bertemu dengan ramai orang sepanjang tayangan khas ini di mana mereka juga mempunyai kehidupan dan masalah mereka sendiri,” katanya.

Kata Tanaka lagi, ada yang cuba bertahan dan ada yang meneruskan minat mereka dalam pelbagai bentuk seni.

“Setiap bandar mempunyai komuniti seni mereka sendiri dan mereka juga berjuang untuk terus berkembang maju.

“Kami juga merasakan sangat dekat dengan mereka sebagai pembikin filem Indie,”katanya.

Menyusul selepas ini, ada lagi empat tayangan khas filem magiK akan berlangsung di beberapa lokasi selepas ini. Jangan lepaskan peluang untuk menontonnya nanti.

Sosial Media :

No comments:

Post a Comment

What do you think of my blog???